Date

Harta digitala a Romaniei - Scara 1:850.000

Date pentru ArcGIS

Prezentare generala

Romania, 1:850.000 versiunea 2.0 (HDR2.0) – este o baza de date geospatiala cu acoperire nationala ce a fost realizata folosind tehnologia ESRI – ArcView GIS for Windows. Baza de date geospatiala include atat informatie spatiala, cat si atributele obiectelor spatiale continute.
Sursele primare a datelor au fost constituite din: materiale cartografice cu caracter nesecret produse de catre Directia Topografica Militara, IGFCOT, Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului si Institutul de Cercetari Pedologice si Agricole (ICPA Bucuresti). Actualizarea anumitor informatii s-a realizat prin consultarea datelor oferite de catre Comisia Nationala de Statistica si Administratia Nationala a Drumurilor.
HDR2.0 ofera un bun suport decizional pentru orice tip de aplicatie (proiect) GIS si asigura o acoperire pentru intreg teritoriul Romaniei. Acest produs poate fi utilizat pentru a raspunde anumitor probleme ale comunitatii civile ce se bazeaza pe informatia spatiala dar si ca suport cartografic tinand seama de continutul datelor geospatiale oferit. Romania, 1:850.000 ofera suport pentru adaugarea de noi straturi tematice de catre orice utilizator.

Format date

Acest produs se poate distribui in urmatoarele tipuri de formate ESRI: shapefile1 si geodatabase2. In plus, HDR2.0 poate fi livrata in orice tip de format ESRI, sau la cererea utilizatorului in alte tipuri de formate GIS si CAD.

Descriere termeni

1Shapefile     reprezinta un format vector de stocare a datelor pentru stocarea pozitiei, geometriei si atributelor obiectelor spatiale. Fiecare strat tematic stocat in format shapefile include un set de fisiere inrudite si contine o singura clasa de obiecte spatiale.
2Geodatabase        reprezinta un model de date orientat-obiect introdus de catre ESRI, ce permite reprezentarea obiectelor geospatiale si a atributelor acestora sub forma de obiecte si de relatii stabilite intre aceste obiecte ce sunt incluse intr-un sistem de gestionare a bazelor de date relationale. Geodatabase poate stoca obiecte, cum ar fi: clase de obiecte spatiale, seturi de date geospatiale, tabele nespatiale si clase de relatii obiectuale.

Sistem de Coordonate

HDR2.0 este realizata in sistem de coordonate Stereografic 1970.
Intreaga baza de date geospatiale poate fi insa livrata in alte sisteme de coordonate solicitate de catre utilizator (ex. Gauss-Kruger, UTM, etc.), si tinand seama de elipsoizi diferiti.
In plus, HDR2.0 este distribuita si in coordonate Latitudine/Longitudine, sistem global WGS 1984 (World Geodetic System).

Straturi tematice

Romania, 1:850.000 cuprinde 12 (douasprezece) straturi tematice:

 • Unitati administrative cu date statistice la nivel de judet – vector tip poligon;
 • Unitati administrative cu date pedologice la nivel de comuna – vector tip poligon;
 • Limite administrative – vector tip linie;
 • Infrastructura de cai ferate – vector tip linie;
 • Infrastructura de drumuri – vector tip linie;
 • Localitati – vector tip punct;
 • Reteaua hidrografica (rauri) – vector tip linie;
 • Reteaua hidrografica (lacuri naturale si antropice) – vector tip poligon;
 • Canalul Dunare-Marea Neagra – vector tip linie;
 • Ecoregiuni – vector tip poligon;
 • Microzone pedoclimatice – vector tip poligon.

Geometrie Straturi Tematice

HDR2.0 dispune de o structura topologica specifica ce asigura integritatea datelor topologice (este respectata logica spatiala de baza pentru vectorii de tip linie si poligon: reguli de conectivitate in punctele de intersectie, de coincidenta in cazul obiectelor spatiale adiacente, s-au evitat suprapunerile spatiale ilogice, etc.)
Alegerea geometriei vectoriale de baza (punct, linie sau poligon) a fost stabilita functie de caracteristicile de reprezentare ale diferitelor obiecte spatiale pe materialul cartografic primar (harta, 1:850.000). Prin urmare, geometria fiecarui strat tematic si caracteristicile sale topologice se supun in principal criteriului scarii grafice a sursei primare a datelor.

Nota

 1. Toti utilizatorii ce achizitioneaza un produs al familiei ArcGIS Desktop 10.x poate beneficia gratuit (la cerere) de setul bazei de date geospatiale Romania, 1:850.000.
 2. Livrarea produsului HDR2.0 se poate realiza in orice sistem de proiectie solicitat de catre utilizator.
 3. Licenta de utilizare a produsului HDR2.0, Single Use trebuie semnata obligatoriu de catre utilizatorul final al produsului anterior livrarii bazei de date geospatiale.

Contactati-ne | Home | Produse | Instruire